MinByHou.dk

Danmark afskaffer 1000-kroneseddel for at bekæmpe hvidvask

5 december, 2023 | 09:00
- Af Victoria Strøbæk
Nationalbankens initiativ om at fjerne 1000-kronesedlen i 2025 får ros fra politiet, der mener, det vil gøre det sværere for kriminelle at hvidvaske penge.
Beskrivelse: Penge, euro
DEKLARATION
Billedetekst: Foto: Markus Spiske - Unsplash

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) under politiet har udsendt en pressemeddelelse, hvor de støtter beslutningen om at udfase 1000-kronesedlen i Danmark. Ifølge politidirektør Lasse Boje fra NSK vil dette tiltag gøre det mere besværligt for kriminelle at gennemføre store kontante transaktioner og vanskeliggøre opbevaring og transport af kontanter.

Boje udtaler, “Ved at udfase 1000-kronesedlen vil store kontante pengetransaktioner alt andet lige blive vanskeligere at gennemføre for de kriminelle, ligesom det også vil blive vanskeligere for dem at opbevare og transportere kontanter.”

NSK vurderer, at 1000-kronesedlen er foretrukket af kriminelle, både i transaktioner mellem dem og i forbindelse med pengefalsk og hvidvask. Den 21. maj 2025 vil 1000-kronesedlen ikke længere være gyldig som betalingsmiddel.

Selvom NSK foretrækker en kortere udfasningsperiode af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse, respekterer de beslutningen, som også tager højde for almindelige borgere. På grund af den høje pålydende værdi af 1000-kronesedlen udgør den en større risiko for kriminalitet, og NSK forventer, at kriminelle kan skifte til 500-kronesedler eller andre alternative midler som guld, valutaer eller kryptovaluta.

NSK mener dog ikke, at afskaffelsen alene vil påvirke muligheden for hvidvask, men det vil gøre det vanskeligere for kriminelle at operere med store kontante beløb uden at vække mistanke.

Faktaboks:

  • Afskaffelse af 1000-kronesedlen: Fra 21. maj 2025 vil 1000-kronesedlen ikke være gyldig som betalingsmiddel.
  • Kontantbetalingsgrænse: Nationalbankens forslag om at sænke kontantbetalingsgrænsen fra 20.000 til 15.000 kroner.
  • Kriminel præference: 1000-kronesedlen er ifølge NSK den foretrukne seddel blandt kriminelle i transaktioner og hvidvask.
  • Alternative midler: Kriminelle forventes at ty til 500-kronesedler, højværdivarer, guld, andre valutaer eller kryptovaluta.

Kilder: Berlingske, National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), Nationalbanken.

Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt